M Imre üzente 9 éve

A második rész
http://szamitastechnika.network.hu/blog/szamitastechnika-klub-hirei/avidemux-video-darabolasa-vagasa-elso-resz

Válasz

M Imre üzente 9 éve

Elmondom majd a blogban, mely nemsokára lesz kész.

Válasz

Ács Imre üzente 9 éve

Köszi. honnan tudom a kulcskockát, ill. hol látom azt.?
ja és hol lesz a következő blogod?

Válasz

M Imre üzente 9 éve

Igen, van ötletem, javaslatom, erre lesz megoldás a következő blogom. Röviden, a kulcskockáknál kell vágni (csak ott célszerű) és nem máshol. Linux-szos Avidemux-szos leírás lesz.

Válasz

Ács Imre üzente 9 éve

üdv. a darabolás, összefűzés működik. valamiért most nincs hang a végén. valami javaslatod? a daraboknál van, de ha összefűzöm ott nincs.

Válasz

M Imre üzente 9 éve

Hát a filtereket működését nagyjából le tudom majd magyarra fordítani, de úgy nem lesz könnyű, ha nem tudom Windows alapon kipróbálni ... ez a leírás megfogalmazásában segítene. A Google fordítót javaslom a menükhöz és az almenükhöz és utána az adott fordításra rákeresni a Google-ban ... nem mindegyiknek nehéz utánajárni.

A magam részéről tutorial-okat (képes bemutató, leírás) tudok írni, de az egész Avidemux bemutatása töviről hegyire kicsit hosszadalmasabb. Nem olyan nehéz, mint egy Photoshop vagy GIMP (GNU/Linux képszerkesztő), netán, ha arra gondolsz, hogy egy MS Word, Excel (vagy LibreOffice, Apache OpenOffice, stb. .. itt gondolni kell arra, hogy én például az - utóbbiakkal kapcsolatos - ECDL-Start-ot 4 hónapig tanultam :), de kéne a magasabb szintű ECDL is, csak az nem fért bele az "állam" terveibe.

Linux alatt guglizással elég sokat meg lehet tudni, és elég sok leírás is van ... angolul. Kézikönyv (manpages), Help oldal Én mondjuk abból már egész jól kihámozom a lényeget. Tény és való, hogy Avidemux-ra Linux-szos leírás sincsen magyarul, ezen dolgozom éppen. :)

Linux-szos szerkesztő van még a Kdenlive, Kino és vannak ezeknél sokkal egyszerűbbek (pl. Openshot) és sokkal bonyolultabbak is (Lives, Cinnerella). A Kino elég jó, annak nem lenne hosszú a leírása, bár sokat tud, a Kdenlive hasonló az Avidemux-hoz, bár ezek csak natívan linux-szosak. Ha sokat szeretnél szerkesztgetni érdemes lehet, mondjuk egy Linux Mint 17.1-et telepíteni. Ennek is több válfaja van, de van fórum is erről,
http://linuxmint.hu/forum/
valamint oldal. (mindkettő magyar)
http://linuxmint.hu/


Tájékozódás, kérdezősködés után úgynevezett dual-boot-ban kéne telepíteni a Linux Mint-tet (ez egy kezdőknek könnyen kezelhető és kedvelt Linux disztribúció/változat), ekkor, a telepítés után egy menüt látsz majd indításkor, melyből - kurzor billentyűvel való rálépéssel és az Enter leütésével - a Windows-t és a Mint-tet is ki tudod választani, tehát egymás mellett lesznek és nem bántják egymást (a telepítés nem túl bonyolult, és le is van írva, valamint kérdezni is lehet .. meg lehet ismételni, stb.). Most ennyit erről.


Képet ide tudsz feltölteni,
- vagy, ha van GMAIL fiókod, akkor oda (van egy GMail funkció, de már nem Picasa a neve) és a képet megoszthatóvá téve ide linkeled,
- vagy egy képmegosztót használsz:
http://imgur.com/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Imgur
- vagy egy tárhelyet használsz (e vélhetőleg hosszú távon "lesz"), ahova meg is hívlak, mert így kapok egy kis tárhelyet (a max. eléréséig) és ingyenes. Persze, te is meg tudsz bárkit hívni ide, nem kell kliens a gépre (telepítés nem kell, mert akkor szinkronizál, ami amúgy nem baj), hanem a webes felületen belépsz, a "Public" könyvtárban létrehozol alkönyvtárakat (mint a gépen: fotó, dokumentum, stb. és almappákat), azokba feltöltöd a képeket, majd az egér jobb klikkel (és lehetőleg lerövidítve) ide másolod (megosztod). Sajnos angol, de egyértelműek a lehetőségek. vagy van a box.com, mega, stb., szóval egy regisztráció után kapsz egy bizonyos tárhelyet ... ahova legális vagy saját tartalmakat töltesz fel (mint én).
Tehát a meghívó a DropBox-ra:
https://db.tt/EfqItz0Q

Mi ez:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dropbox

A neved melletti kis nyílnál tudsz meghívni másokat: (kicsit bonyolult)
Settings > Account fül > Earn more space / You can also invite your friends to earn more space. > majd másolod azt a hivatkozást, ami a Copy link után látsz, ha nem e-mail-ben hívsz meg valaki(ket) .. és is ezt tettem most.

Az elérhető 16 GB-ból 1.5 GB-ot foglalok (1.75 GB szabad), tehát van még mit fejlődnöm felfelé (hogy megkapjam a 16 GB-ot). Régebben egy meghívásért keveset adtak.

...
ez meg a box.com
http://hvg.hu/tudomany/20130214_Siessen_most_50_GB_ingyen_tarhelyet_ad_a/

Üdv.. Imre

Válasz

Kiszlinger Ferenc üzente 9 éve

Köszönöm ez a része (Linuxra magyar) teljesen egyértelmü volt.

"Az előnézetre azt tudom mondani, hogy vannak nézetek, látszik" nekem ez nincs meg. Már 10* fel-le telepítettem sehogy sem akarja az igazságot.

http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=using:video_filters

Hátha segít valakinek. Ezen nagyon jo leírják melyik szürö mire jo (persze jobban otthon kell benne lenni, de hozzávetőleg ez is megfelel)

Köszönöm csodát nem is várok, de ha már nem nagyon zavaróan nézhető, már megfelel jelen pillanazban a videókon.

Kérdésem. Képet hogyan tudok ide feltölteni, hogyha esetleg lesz rá időt és lássad, hogy mi a bánatom.

Köszönöm a segítséget

Üdvözlettel Ferenc

Válasz

M Imre üzente 9 éve

A Linux-ra telepíthető AviDemux eleve magyar nyelvű, azt hiszem ebben félreérthető voltam. Ha szükség van egy alkalmazás honosítására, az könnyen megy, ha nagyon új, fejlesztői változatot telepítenék, amelynek nincs még magyar nyelvi fájlja, nem készült el.

Válasz

M Imre üzente 9 éve

Az itt
http://usite.hu/prg/Avidemux
látható képeken az mlayer_eq2 beállítást érdemes keresni (vagy hasonlót, mert azt hiszem az avidemux-nak is van saját pluginja).

Magyarázatok:
- Contrast - Kontraszt (élesítés/homályosítás)
- Brightness - Fényesség (fényerő)
- Saturation - Szín mélység, telítettség (például a piros pirosabb, a kék kékebb, stb.)

A jobb oldali csúszkák:
Initial - a fotózásban használt fehéregyensúly, denzitás:
https://www.google.hu/search?q=gamma
értékének növelésekor fényerő növekedés észlelhető, de valójában nem erről van szó.
Mindegyik értéket óvatosan szabad csak állítani, mer a videó felbontása jelentős mértékben romolhat.
A "Weight" így pontosan nem tudom mi egyelőre.

Az előnézetre azt tudom mondani, hogy vannak nézetek, látszik
- a bemenet
- a kimenet
- a bemenet és kimenet egymás alatt
- a bemenet és a kimenet egymás felett
Talán a "View" menüből lehet ezt állítani, éppúgy, mint a - látható - kicsinyítést például. ha kilóg a monitorról. Nálam működik. Én a kimenetet szoktam beállítani láthatónak.

A mentésnél be kell állítani a kimenetet, a videó és a hang kódolást, valamint a konténert (nálam, a leírásban AVI) és a képen látható SAVE gombra kattintani,
http://fixounet.free.fr/avidemux/index_files/screenshot1.png
betallózni a mentés helyét (mentés könyvtára), utána elnevezni a mentett fájlt valamilyen néven, majd a Mentés gombra kattintani. És elindul a konvertálás, ha a kodek rendelkezésre áll.

Még készülök egy vágás rész bemutatásával, de amúgy lehet, lesz egy két videót összekapcsoló módszert bemutató rész. Az előbbi után a második sem lesz bonyolult. Nemsokára. A képek készen vannak.

Az Avidemux talán telepítéskor kínálja fel a magyar nyelvet. Linuxnál ez máshogyan van. Nincs Windows-om már (talán nem is képes a gépem az újabb Win-ek futtatására), így nem tudom bemutatni a Windows-zos programot (képekkel). amúgy a kettő ugyanazt tudja, csak talán a Linux-szos verzió letisztultabb, érthetőbb. A fejlesztők úgy látták jónak, hogy ugyanazon funkciók másképpen legyenek megvalósítva. A Windows verzió magyarítását szerintem nem vagyok képes megcsinálni, nem ismerem a módszert, míg egy Linux-szos alkalmazás magyarítása nem túl nehéz - bár igen időigényes feladat - szövegszerkesztés az egész.

Úgy gondolom, hogy hiányt pótló a magyar leírásom a Linux felhasználók felé, ezért majd folytatom. Most ennyit tudtam hirtelenjében (így este) válaszolni a kérdésekre, persze, él a klub, csak kevés ember látogatja (vagyis szól hozzá), ... hiszen a "network.hu nem a régi".

Sajnos, tényleg csak a Linux verziót tudom bemutatni, mégpedig igen részletesen ... mármint elég sokrétű, de kezdve az alapoktól. Köszi az elismerést.

"ez így lett kitalálva, hogy hozzá adogatod a szűrőket, az előnézettel megnézed, ha elfogadható lemented és csak a végeredményt látod. "
Igen, de említettem, a kimenet nézet is beállítható.

Végzett fotósként pedig azt mondom még, hogy nagy csodát ne várj, ha nagyon rossz az alapanyag, akkor abból nem lesz "dobosorta". Ami nagyon sötét, azt nehéz arányosan világosítani, szemcsés lesz és részletszegény. DV (digitális videó), azaz tömörítetlen videókat lehet leginkább eredményesen kódolni, ezek igen nagy méretűek és felbontásúak.

Válasz

Kiszlinger Ferenc üzente 9 éve

Jó régi a válaszok, de talán még él az oldal, mármint, hogy kapok választ.

Először is NAGYON KÖSZÖNÖM a leírást. Igaz nekem windows van, 1 oldalt találtam magyar nyelvi file letöltésére, de oda nem engedett regisztrálni. Azért is írtam nagy betűkkel a nagyon köszönömet, mert 1. nem is találtam más magyar leírást. 2. korábban írtam egy másik fórumra, hogy miért nincs magyar leírás ..... (program neve). Válasz. Tanuljunkmeg angolul vagy mivel csak hobby szinten használják a programot, senki nem veszi a fáradságot, hogy készítsen tutorialt, nem hogy még meg is ossza mással. Nem is tudom, hova fejlődik a világunk?
Te meg így képpel és gépelve?! Mert ugye az angol tutorialban lehet,, hogy tökéletesen magyarázza lépésről lépésre, meg látod is, hogy az analfabéták is (magamra értve) valamennyire tudják használni ezáltal még akár fizetnének is (de így felejtős), de ugye nem érted, hogy mit mikor, miért csinál, neked nem az lesz a végeredmény, el megy a kedved az egésztől és másik programot keresel.

Az avidemux az lenne a kérdésem, hogy ez így lett kitalálva, hogy hozzá adogatod a szűrőket, az előnézettel megnézed, ha elfogadható lemented és csak a végeredményt látod.
Azért szerettem volna kiprobálni ezt a rogit, mert van egy jó pár tök sötét videom, amire szükségem lenne és ezeket szeretném nézhetővé tenni. Nem akarok nagy csodát, meg tudom, hogy minőségromlás stb.de ez a progi tűnik elfogadhatónak a problémám megoldására.kb 50-et kipróbáltam már. Amit könnyű volt kezelni az nem adott olyan végeredményt, ami meg komolynak ígérkezett, azt meg nem tudtam megfelelően használni.

1. Ezt nem lehet folyamatosan figyelve, mint pl. bármelyik vágo programban, hogy hozzá adsz valamit és azt folyamatosan látod, hogy mi hogyan változott. Itt meg pl. hozzáadom a kontrastot világosítok rajta előnézet - OKÉ - bezár - és az eredeti video van előttem (vagy valamit elbénázok). A sok szüröt meg így nem is tudom kiprobálni, mert angol és fogalmam sincs, hogy melyiket mire lehetne használni, pedig lehet nekem pont az kellene.

2. Rá megyek a mentésre, de nekem nem a filmet menti, hanem csak egy project filet. Mi a bánat lehet. Beállítok mindent formátum, audio stb. és csak ezt menti le.

Remélem valamikor olvasod ezt a levelet és előbb utobb választ is kapok rá.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Gondolom, inkább a vágás, mint a Linux kipróbálására gondoltál. B. Ú. É. K. !

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

köszi. még nem volt időm foglalkozni vele, de kipróbálom amit irtál.
B.U.É.K!

Válasz

M Imre üzente 10 éve

A DVD készítése is igen egyszerű (a menükre gondolok) ... ha nagyon beleásnád magad ebbe, azaz sok videót szerkesztenél, érdemes lenne megismerkedned, megbarátkoznod egy Linux disztribúcióval, melyben magyar az AviDemux és magyar a DeVeDe DVD készítő alkalmazás. Windows mellé is telepíthető, azaz, ha szeretnéd, megmarad a Windows is, ezt is azt is használni tudod.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Akkor beállítod, hogy videó xvid, hang mp3, konténer avi. És darabolod; lépkedsz egyesével a képkockáknál (ahol már vágnál, ott a pontos vágáshoz ez kell), kijelölöd az "A"-t, majd a kivágás végét ugyanígy, ez a "B" kijelölöd, majd a kivágást választod (cut vagy ilyesmi lesz a menü neve).

Tanácsaim:
- egy másolatot szerkessz, az eredeti videó helyett
- jól gondold meg, hol vágsz, mert csak lineárisan lehet visszavonni a vágásokat, tehát ellenőrizz a vágásoknál (play), mert ha már az 5. vágást végezted el, akkor az 5.-et tudod visszavonni, majd a 4.-et, és így tovább, a 2. vágást közvetlenül nem.

Majd készítek erről egy képsorozatot és leírást nemsokára (Linux alatt).
De szerintem azzal is sokat tanulsz, ha kísérletezel (csak ne az eredeti videón).

Az mp3 beállításoknál válaszd a legmagasabb értéket, az xvid beállításoknál maradhat az alap beállítás. De például ezen a képen
http://kepfeltoltes.hu/view/131210/N_vtelen2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
a "Profile" alatt nem tudom, mi van még, a LEVEL a minőséget jelzi, ha minden igaz a magasabb érték a jobb, a B frame jó így, hogy "2", GOP size is jó, ... hm, az "Encoding mode" beállításainál sem tudom, mi van még.

Eleve DVD-t is lehetne készíteni, de azt leírni hosszabb dolog lenne.

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

köszi. a te leírásodból már nagyjából kihámoztam. xvid felvételt szeretnék csinálni dvd lemezre, úgy hogy tudjam nézni a dvd lejátszón. ja és előtte szeretném darabolni, mert nem minden kell. azokat újra összerakni egy xvid vagy divx formátumra dvd-re.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

... mielőtt hozzáadod a második, harmadik videót az előző végére kell lépni a >> nyíllal, hogy oda adja hozzá ... Windows alatt is azt hiszem.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Szerintem ez lesz az:
"Add a second clip to the end. Click File and then select Append. Browse for the file that you want to add to the end of the first clip.

The second file must be the same width, height, and framerate as the original file."

Kép:
http://cdn.howtogeek.com/wp-content/uploads/2012/03/append.png

Bemutatók:
http://www.howtogeek.com/108584/how-to-quickly-edit-combine-transcode-apply-filters-to-videos-with-avidemux/
http://www.wikihow.com/Edit-Video-With-Avidemux

File > Append > megkeresed a hozzáadandó videót, mely lehetőleg ugyanazzal a kép szélességgel, magassággal és képkocka sebességgel rendelkezzen, mint az amihez hozzáadod. Vagy előtte mindkettőt hasonlóan konvertálod. Így nehéz lesz használni, hogy egyáltalán nem tudsz angolul, nem olyan egyszerű alkalmazás ez .. persze nem is túl bonyolult. :)
Linux alatt (általában) magyar ..
A fenti menükről kellett volna kép (File, stb.), nem a konvertálásról. Hát igen, az is kicsit máshogy van megoldva a Windows verzióban. De nem kötelező a Windows-t követni egyáltalán, nekem a Linux változat jobban tetszik ... bár ugyanazt látom a te fotóidon is; mondom, hogy nem magyar az lényeges kérdés, elég nehéz lenne az összes (konvertálási) menüt elmagyaráznom neked, a sima menü még egyszerű.

Őszintén szólva kicsit boldogsággal (is) tölt el, hogy most a neten rákeresve, hogy "Avidemux használat", Linux leírást találtam, Windowsra egyáltalán nem .. mármint magyart (ez fura kicsit).

Várom még a kérdéseid, olyan szempontból, hogy biztosan tudok javasolni megoldásokat. Az lenne a kérdésem, mit szeretnél mire konvertálni, milyen célra kell; pl. DV kamerával felvett videót néznél számítógépen vagy asztali DVD lejátszóban? Vagy ilyen anyagokat vágnál össze házi videónak? Főleg a kimeneti formátum kéne, ha van tipp erre, hagy nem mondjam el mind a "25-öt". És hogy mi a "cél"? :)

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

Még ezek is:
http://kepfeltoltes.hu/view/131210/N_vtelen2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131210/N_vtelen3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131210/N_vtelen4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131210/490705206N_vtelen5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

Üdv.
bocs. most néztem csak be.
ez a link
http://kepfeltoltes.hu/131210/829177921N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Milyen a menü? Le tudnád fotózni (képernyőkép készítése vagy Alt Printscreen billenytűk egyszerre lenyomása, vagy csak a Printscreen lenyomása)? És feltölteni valamilyen képfeltöltős oldalra..például:
http://www.kepfeltoltes.hu/
___
https://www.google.com/search?q=képfeltöltés

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

köszi. kipróbálom. csak sajnos nem magyar nyelvű és nem teljesen ilyen a menü rendszere.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Az első videót megnyitod, a végére teszed a jelölőt (">>|" jel), majd a "Fájl" menüből a "Hozzáfűzést" menüt választod. :)

Válasz

Ács Imre üzente 10 éve

köszi. nagyon jó
egy kérdés: ha daraboltam, hogy lehet egybe rakni?

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Akkor omlik össza program, ha a videóval valami gond van, netán a konvertálás kimenete nem egészen tökéletes, mármint annak beállításaiban. De ez ritkán fordul elő, ha megfelelő a kimenet..

Mi a bemenet és mi lenne a kimenet videó típusa és konténere? (sokszor a nem megfelelő konténerválasztás okozza a bajt). És a hang? És milyen egyéb szűrőket használsz a framerate-en kívül?

Ha a framerate-t állítod, akkor bizony elcsúszhat a felirat, hiszen azt, ha szövegszerkesztővel megnyitod, láthatod, hogy abban időben leírva vannak a feliratok. De ez sokszor nem észrevehető csúszás. Őszintén szólva ezen még nem gondolkodtam...de majd kipróbálom nemsokára, a hétvégén.

Két filter van a feliratokra:
http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=using:video_filters

De fontos kérdés, hogy bele égetnéd a videóba a feliratot vagy "mellékeled" ilyen például az ".srt" feliratfájl. Milyen formátumban van meg a feliratfájlod egyébként?

Nyilván el is tudod az "egész" feliratot csúsztatni időben (ha beleégeted) - ennek módját most nem tudom.

Felirat blogok:
http://ubuntu.hu/node/34115#comment-390543
http://ubuntu.hu/node/3778
http://ubuntu.hu/node/5863#comment-61339

Egyébként a Delay (ms) beállítás kell majd neked szerintem (Késleltetés):
http://en.flossmanuals.net/avidemux/ch016_add-subtitles-to-files/

vagy
"The Shift is used to change the time that the text images will appear. It will shift the appearance forward in time according to the time entered in milliseconds (ms)"
http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=using:video_filter_vobsub

Amúgy, az összeomlás például h264 bemenetnél így is kiküszöbölhető - a leírással ellentétben;
használjuk a „Biztonságos módot”, katt arra és ne a "Mégse" menüelemre
http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/2/7/9/_/279299_795498033_big.jpg

Biztos, hogy nem nehéz, és megoldható az AviDemux-szal, majd ránézek én is.

Linux-os avagy Windows-os Avidemux-ot használsz (nem fontos kérdés, de kíváncsi vagyok erre)?

Válasz

Szobi Mari üzente 10 éve

Ha feliratot szeretnénk hozzácsatolni, akkor is lehet változtatni a frame rat-en... akkor nem fog csúszni a felirat? Esetleg megkérdezhetném, hogy miért omlik össze mindig a program, miközben konvertál? Nem magyar nyelvű programot használtam, de sikerült beállítanom a módosításokat (én is hasonlóan csináltam), ezek ellenére mégis összeomlik, épp hogy elindítom a konvertálást. Az egyik legjobb program, szeretnék vele dolgozni!

Köszönöm!

Válasz